Humosal u uzgoju povrća

Maksimalni urod, kvaliteta ploda te stabilni prinosi značajni su zahtjevi u intenzivnim poljoprivrednim proizvodnjama. Istovremeno, bez kvalitetnog proizvodnog tla nema niti kvalitetnog rezultata. U procesu dobivanja svih navedenih obilježja, gnojidba je krucijalni čimbenik. Gnojidba u širem pojmu nije samo ishrana biljki nego i poboljšanje proizvodnih svojstava tla. Udio humusne komponente je neizbježno mjerilo. Organska gnojiva u ovom kontekstu logičan su izbor. Tradicionalno gnojenje klasičnim "stajnjakom" ustaljeno je među poljoprivrednim proizvođačima, često puta i zbog prihvatljive financijske kalkulacije. Međutim, među raznim varijantama organskih gnojiva na tržištu postoji tip koji se svojom kvalitetom i kompletnošću nameće kao predvodnik. Njegov učinak je na našim prostorima nažalost tek u zadnje vrijeme prepoznat i priznat, dok ga inozemno tržište već desetljećima cijeni u primjeni. Udio inicijalne investicije u njegovo korištenje se opravdava kroz neko vrijeme kada se pokažu rezultati u prinosu, urodu i kvaliteti tla. Humosal kao gnojivo upravo toga tipa dostupan je na domaćem tržištu te predstavlja nezaobilazni alat kod poljoprivrednika i uzgajivača koji znalački razmišljaju unaprijed. Prednost u kvaliteti u usporedbi sa klasičnim stajskim gnojivima je gotovo nevjerojatna s obzirom da se radi o također prirodnom proizvodu. Usporedni testovi te rezultati na poljoprivrednim površinama kod korisnika to dokazuju.

Pokazni test klijavosti i rasta te kvalitete uroda biljaka na tlu gnojenom klasičnim stajnjakom te jednakom tlu sa dodanih 10% i 20% udjela Humosala dokazuje ove tvrdnje.

 


Humosal kao prirodni biostimulator – pomoć pri regeneraciji biljaka

Ukoliko koristite Humosal u prihrani Vašeg sobnog, balkonskog ili bilo kojeg cvijeća i biljaka, vrlo brzo ćete se uvjeriti kako je ovo organsko gnojivo nezamjenjivo u njezi i uzgoju. Zahvaljujući specifičnom sastavu Humosala sva hranjiva odmah su dostupna biljci, a prirodno sadržani mikroorganizmi i fitohormoni pobrinuti će se za zaštitu biljke i stimulaciju rasta. Stoga Humosal možete koristiti u redovnoj prihrani ili u slučajevima kada su biljke doživjele stres ili pokazuju znakove sporog napretka. Humosal je potpuno prirodan i kao takav najbolje se uklapa u isto tako prirodne procese rasta i razvoja biljki. Prihranu Humosalom možete naravno primjenjivati i u svim ostalim poljoprivrednim granama - povrtlarstvu, voćarstvu, plasteničkoj proizvodnji te vinogradarstvu. Humosal se može koristiti i u intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji gdje mu je uloga višestruka: kao gnojivo, prirodni biostimulator te poboljšivač svojstava proizvodnog tla. Stoga s pravom možemo reći da je Humosal gotovo najkompletnije prirodno organsko gnojivo na tržištu.

 


Preporučeni način primjene Humosala kod sadnje vinove loze

Prilikom sadnje vinove loze vrlo je bitno obratiti pažnju na inicijalnu gnojidbu. Posađeni trs mora u prvim godinama rasta i razvoja apsorbirati sva moguća hranjiva koja su mu dostupna kako bi bio produktivan u godinama koje slijede. Stoga je Humosal idealno gnojivo u vinogradu. Na sljedećim slikama prikazan je način primjene koji se sve više koristi u vinogradarstvu. Sadnjom u dva sloja osigurali smo biljci odmah dostupna hranjiva iz prvog sloja te iz sljedećeg sloja kroz vrijeme polaganim ispiranjem stalnu dostupnost novih hranjiva. Značajno obilježje ovog tipa gnojidbe upravo jest da se u Humosalu nalaze hranjive tvari koje su biljci odmah dostupne jer su ih u procesu probave u takav oblik razgradile gliste. Nadalje, tlo smo opskrbili dovoljnom humusnom komponentom, a djelovanjem pozitivnih mikroorganizama iz Humosala u određenoj mjeri smo i zaštitili biljku od bakterijskih i gljivičnih oboljenja. Udio fitihormona u Humosalu također osigurava biostimulativno djelovanje na trs odnosno njegov rast i razvoj.

                                                   

 


Preporučeni način primjene Humosala kod sadnje ukrasnog grmlja

Pogledajte kako na jednostavan način ukrasiti Vaš park, okoliš objekta, vrt ili bilo koju travnatu površinu po želji. Primjenom Humosala u sadnji osigurali ste zdravlje i otpornost biljke. U kasnijem periodu rasta biljke možete ju također po potrebi prihranjivati Humosalom. U prihrani Humosal se koristi laganim ukopavanjem u površinski sloj zemlje ispod grma uz zalijevanje. Količine kod prihrane ovise o starosti i veličini grma, a mogu biti 2 - 5 litara biljci; ili više. Prihranu u pravilu treba provoditi kod početka vegetacije i u pripremi za zimski period, no moguće je i češće tijekom godine.